пʼятницю, 30 листопада 2012 р.



Геологічна будова. Форми рельєфу та корисні копалини.

Поверхня Австралії переважно рівнинна і є найнижчою з-поміж інших материків. Її середня абсолютна висота становить лише 215 м.
Рельєф Австралії схожий на рельєф Південної Африки. Адже в основі материка залягає також давня платформа. Це Австралійська платформа, міцний фундамент якої у західній частині піднятий.
У рельєфі їй відповідає Західно-австралійське плоскогір'я із середніми висотами 300-400 м. Тут на багато сотень кілометрів тягнуться майже плоскі території, одноманітність яких порушується масивами останцями.
Заокруглені скелясті схили під назвою Ольгас розташовані в центральній частині материка. Вони утворюють групу приблизно з 30 валунів, що лежать західніше інших останців - Айєрс-Рок. Ці оголені скелі піднімаються над піщаною рівниною подекуди до 540 метрів.
Центральна частина платформи за геологічною будовою є величезним прогином, укритим чохлом осадових відкладів потужністю у кілька кілометрів. Тут утворилася Центральна низовина.
На крайньому сході материка розташована область складчастості. Тут у герцинський період горотворення сформувався Великий Вододільний хребет. Північні й південні частини хребта істотно відрізняються між собою. На півночі гори низькі та середньовисотні, з плоскими вершинами. Південна частина хребта значно вища. Тут розташовані Австралійські Альпи з найвищою вершиною материка - горою Косцюшко (2230 м).


Немає коментарів:

Дописати коментар